4. elokuuta 2012

Haaste[el]lista aamupala - Breakfast time

Huomenta! Aika palata toivottavasti hyvin nukutun yön jälkeen Haaste[el]lista-tapahtuman pariin, ja tämä päivä korkataan Anskin ihanalla minialbumitutoriaalilla!

Good morning! We hope you all have slept well because now it's time to kick-start our day number two with this lovely mini album tutorial by Anski!

Annetaan siis puheenvuoro Anskille:
Let the pictures tell more about her minialbum's making process:


"Minialbumeita on nopea ja kiva tehdä ja niistä saa todella monipuolisia halutessaan. Tässä tutoriaalissa keskitytään tekemään pieni minialbumi vaihe vaiheelta valmiiseen pahvipohjaan. Pahvisten albumipohjien etu on se, että niitä löytyy monia erimuotoisia ja pahviset sivut ovat itsessään jo paksuja, joten niiden päälle saa hyvin koottua mitä tahansa. Sisäsivuja ei silloin tarvitse kovin montaa, joten kokonaisuus on nopeasti valmis ja tällä tavalla saa hyvin tehtyä vaikkapa kivoja pieniä lahjoja kavereille. Tässä pohjana on ollut talonmuotoinen hyvinkin pieni albumi; noin 9 x 10,5 cm." - Anski


1. Eka vaihe on materiaalien keräys. Yleensä aloitan albumin teon valitsemalla albumin aiheen, muodon, värimaailman ja tyylin. Muista, mitä pienempi albumi, sitä nopeampi se on yleensä tehdä! Mulla oli paljon valokuvia kesämökistä, joten halusin skräpätä niistä. Talonmuotoiseen albumiin voi keksiä paljon muutakin, voi skräpätä vaikkapa kodista, unelmakodista, lapsuuden kodista, mummolasta, tai vaikkapa arkkitehtuurista! Pyrin yleensä albumeissa yhtenäiseen tyyliin ja väreihin. Saman sarjan tuotteet helpottavat asiaa. Yleensä kaivan esille kaikki mahdolliset materiaalit, mitä voisin työssä käyttää, paperit, koristeet ynnä muut. Kaikkea tuotteita ei yleensä tule käytettyä, mutta on kivempi työskennellä, kun on valinnanvaraa ja tuotteet ovat heti käden ulottuvilla.


2. Valitse ja tulosta kuvat. Tämä on mulla yleensä se työläin vaihe, eli kuvien valitseminen. Tämän albumin kanssa mittasin ensin minkäkokoisia kuvia sivuille mahtuu ja tulostin minikuvat sen mukaan. Jätin ympärille leikkuuvaraa valkoisille reunuksille. Yleensä myös sävytän kuvia ennen tulostamista albumin teemaan sopivaksi. Tähän sävytin kuviin vähän lisää lämpöä ja kirkastin värejä.


3. Sitten sivujen kimppuun! Päällystän ensin sivujen pohjat paperilla, ensin toisen puolen ja sitten toisen. Työstäessäni sivuja mietin yhteneväisyyyttä ja värien vaihtelua aukeamalta toiselle. Tosin saranarengasalbumeissa on se hyvä puoli, että sivujen järjestystä voi myös muuttaa myöhemmin halutessaan. Käytän papereissa joko liimaa tai kaksipuolista teippiä. Voin suositella Scotchin teippiä ja Tacky Glue liimaa. Leikkaan ylimääräiset reunat irti Fiskarsin sormiveitsellä.


4. Pujotusreiät leikkaan auki normaalilla rei'ittimellä, josta otan pohjan irti siksi aikaa, että näen kohdistaa terän. 


5. Tummenna sivujen reunat tuputtelemalla Distress Ink musteella, tässä sävynä Walnut Stain. Itse tykkään rouheammasta jäljestä, mutta hillitympään lopputulokseen suosittelen sävyinä Vintage Photoa tai Old Paperia. Pahvialbumeissa on usein pyöreähköt reunat, ja halutessasi voit myös hioa paperien reunoja viimeistellymmän lopputuloksen saavuttamiseksi.


6. Lisää kuvat, koristeet ja tekstit sivupohjiin. Myös kuvien ja juttujen järjestystä kannattaa miettiä aukeamittain, jotta albumin läpi on kivasti vaihtelua. Varsinkin paksumpia albumeja tehdessä on tärkeää ottaa huomioon erilaisten koristeiden paksuus. Koristeet kannattaa asetella tasaisesti ympäri sivuja, jotta albumista tulee tasainen paksuudeltaan. Mikään ei ole ikävämpää kuin yhdestä kulmasta törröttävä tai selatessa kiikkerä albumi! Käytän usein kohotarrapaloja myös valokuvien ja koristeiden kohotteluun, joten paksuutta albumeille tulee helposti.


7. Vielä viimeistelyt! Tykkään kerrostaa sivuja useaan otteeseen, selaan albumia sivu sivulta ja lisäilen sinne tänne pieniä koristeita, kunnes olen lopputulokseen tyytyväinen!

Ja tässä vielä muutama kuva valmiista albumista:
 Here's some photos of the finished album:


Käytetyt materiaalit ja tarvikkeet:

- Albumipohja: Maya Road chipboard album
- Paperit: Kaiser Craft Vintage Timeless paper pad / Glitz Design Laced with Grace 8x8 paper pad
- Kannen kirjaimet: American Crafts Elf Chipboard Thickers-Woodgrain
- Pienet kirjaimet: October Afternoon Mini Market Gray & Cream
- Tarrat: Crate Paper for Studio Calico Label Stickers / Basic Grey Basics Trims / Crate Paper Emma's Shoppe Phrase Stickers
- Napit: Crate Paper Farmhouse Buttons / My Mind's Eye Follow Your Heart "Be Amazing" buttons
- Pitsiä
- Kohotarrapalat
- Ruskea muste: Distress ink Walnut stain
---------------

Kiitos Anski ihanasta tutoriaalista!
Thanks Anski for this lovely tutorial!

Vinkkaa sinäkin omat niksisi minialbumin tekoon / linkitä suosikkiminialbumisi kommenttiin ja osallistu arvontaan! Sunnuntaihin 5.8. klo 23.59 mennessä täällä tai tuolla kommentoineiden kesken arvotaan Askartelu Amalian lahjoittama chipboard - minialbumi!

3 kommenttia:

  1. Minä vinkkaan, että minialbumin voi tehdä vaikka roskista tähän tapaan: http://piipertajat.blogspot.fi/2012/07/roskapaivakirja.html En ole tehnyt kovin montaa minialbumia, mutta vanhassa blogissani on yksi piparkakkumuoteilla tehty http://piipertajat.vuodatus.net/blog/3177501/nof-nof-siella-ja-nof-nof-taalla/

    VastaaPoista
  2. Mulla on kaks toooosi vanhaa minialbumia, jotka ovat nousseet nyt arvoon arvaamattomaan kun ovat niin kovasti 1 v 7 kk ikäisen tyttären mieleen :)

    Ensin tämä tosi pieni. Ihana hypisteltävä pienille ja isoillekin käsille vaikka toteutus on melkoisen simppeli.
    http://pikkuhelistin.blogspot.fi/2010/08/minialbumipajalta-paivaa.html

    Explosion boxista on pakko tykätä :) Aivan loistavia albumeita lahjoiksi, varsinkin muksuille!

    http://pikkuhelistin.blogspot.fi/2009/07/askissa.html

    VastaaPoista
  3. Minä olen tehnyt vain muutaman minialbumikokeilun, joten vinkkejä en osaa antaa.

    Tässä kuitenkin yksi mun suosikeista.
    Syyt valintaan; tosi monipuolisia sivuja, eri materiaaleja käytetty, upeaa värinkäyttöä ja fiilis, että tuon albumin haluaisin nähdä livenä, jotta pääsisi katsomaan kaikki pienetkin yksityiskohdat.Plussaa vielä se, että lasten tekeleitä käytetty albumissa :)
    http://go.tipjunkie.com/pp/2353/zinawright.typepad.com/messyart/2012/01/my-entry.html

    Ja pakko mainita vielä yksi mun lemppari minialbumeiden tekijöistä. Näissä albumeissä miellyttää silmää ihan kaikki. Sitä YHTÄ vaikea nimetä;
    http://scrapperlicious.blogspot.fi/search/label/Mini%20Albums%20Gallery

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit ja ihanaa jos jätät viestiä käynnistäsi!
Thanks for visiting and leaving a comment!